Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/kvizbt/includes/menu.inc 2373 sor).

Rejtvénytanoda

Milyen a jó keresztrejtvény?

Ha röviden akarunk válaszolni a címbeli kérdésre: mindenekelőtt olyan, amely úgy juttatja sikerélményhez az olvasót, hogy az örömét leli a fejtésben, s miközben jól szórakozik, új ismeretekre is szert tesz.
Nagyon fontos, hogy a feladvány meghatározásai tényszerűek, szabatosak, ne „lexikonízűek”, hanem eredetiek, szellemesek, játékosak legyenek (hiszen maga a keresztrejtvény is egy izgalmas nyelvi játék), ugyanakkor minél jobban segítsék a fejtőt a beírandó szó kitalálásában. A jó keresztrejtvénynek ugyanis, akár egy újságcikknek, sajátos hangulata van, amelyet a definíciók minősége (a hagyományos feladványoknál a választott fősor – viccpoén, bölcs gondolat stb. –  tartalma is) nagyban befolyásol. Mindig figyelni kell arra, hogy a rejtvényfejtők népes táborának mely rétege számára készül a feladvány. Más-más nyelvezetű és nehézségi fokú rejtvényt igényelnek a gyermekek és a kezdők, mást a gyakorlottabbak, s megint mást a rutinos mesterek, a műfaj megszállottjai.

A keresztrejtvény-készítés és -fejtés részletesebb tudnivalóit az egyes feladványfajtákat bemutatva ismertetjük.
 

Feladványról feladványra

Feladványról feladványra: 
Feladványról feladványra megfejtései: