Bemutatkozás

40 éve hétről hétre a rejtvénykedvelőkért

Azt, hogy a szó a legérdekesebb játékszerek egyike, már szinte a beszélni tanulással egy időben tapasztaltam. Szerencsémre a nyelvi játékokra fogékony környezetben nőhettem fel, így korai egymásra találásunk a keresztrejtvénnyel bizonyára nem volt véletlen. Megszállott, minden négyzetbe „belebújó” fejtőként rendszeresen gyűjtöttem az új szavakat fejbéli könyvtáramban, külön polcon a csemegéket, a csűrésre-csavarásra alkalmasakat. A csikóévek után pedig mind többet fejtettem a Füles feladványait íróeszköz nélkül (a zsúfolt autóbuszon vagy éppen a menzán sorban állva), ekkor születtek első önálló zsengéim is, diákkörnyezetem szórakoztatására.

Életem nagy fordulatát is a keresztrejtvénynek köszönhetem. 1980-ban, boldog tanáréveim egyik nyarán, rábukkantam a Füles rejtvénykészítő pályázatára. Meglátni és megnyerni egy hónap műve volt! Ezzel lehetőséget kaptam feladványaim bemutatására a lap hasábjain is. Kezdetben külső munkatársként, később pedig már mint rovatvezető  vettem részt a szerkesztőség munkájában. Azóta is folyamatosan dolgozom a Füles rejtvénylapcsalád kiadványaiba, napjainkban ismét külsősként.
Indulásuktól fogva rejtvénykészítője, 2009–2014-től pedig szerkesztője is vagyok az Olasz Módra, a Kemény Dió és az Észjáték című lapoknak.
Ceruzarágó címmel „rejtvényínyencségeim” jelentek meg (Alexandra Kiadó, 2001), az Új rejtvényböngészde című kiadvány (Dr. Erős Zoltán, Central Könyvek, 2016) elkészítésében pedig feladványszerzőként (lásd Rejtvénytanoda!) és lektorként működtem közre. A Nyelvi játékaink nagykönyvében (Tinta Könyvkiadó, Bp., 2012) Dr. Grétsy László több mintarejtvényemet is közli.

Más kiadók is megtiszteltek bizalmukkal. (Jelenlegi partnereinket lásd külön!)